Joogivee üldkaredus AS Kadrina Soojuse hallatavates puurkaevudes
Vee karedust põhjustavad vees lahustunud kaltsiumi- ja magneesiumiühendid.
Kaltsium ja magneesium on inimese organismile vajalikud elemendid, mistõttu puudub kareduse jaoks joogivees piirnorm.
Vee kareduse mõõtühikuid on mitmeid. Eestis kasutatakse vee kareduse näitajana mg-ekv/l: ----> 3,5 pehme, 3,5-7 keskmine , 7-10 kare, üle 10ne ebameeldiv maitse
Vee kareduse mõõtühikuid on maailmas kasutusel mitmeid, vt. alljärgnev tabel:
Ühik | mg/l Ca | mg-ekv/l | mmol/l | °DH (GER) | °Clark (UK) | F kraad (FRA) | ppm (USA) |
1 mg/I CA | 1 | 0,05 | 0,025 | 0,14 | 0,175 | 0,25 | 2,5 |
1 mg-ekv/l | 20 | 1 | 0,5 | 2,8 | 3,5 | 5 | 50 |
1 mmol/l | 40 | 2 | 1 | 5,61 | 7,02 | 10 | 100 |
1 °DH (GER) | 7,14 | 0,357 | 0,178 | 1 | 1,25 | 1,78 | 17,8 |
1 °Clark (UK) | 5,72 | 0,286 | 0,143 | 0,80 | 1 | 1,43 | 14,3 |
1 F kraad (FRA) | 4 | 0,2 | 0,1 | 0,56 | 0,70 | 1 | 10 |
1 ppm (USA) | 0,4 | 0,02 | 0,01 | 0,056 | 0,070 | 0,1 | 1 |